четвер, 30 липня 2009 р.

Дубина

Дубина - це колишня оборонна споруда стародавнього Трускавця, яка раніше називалась "Двір" або "Фільварок". Місце її - галявина, яка обсаджена старими дубами, між джерелом "Марія" і вулицею Суховоля. Споруда з трьох сторін оточена ровами,а тепер уже зарослими лісом і улюбленим місцем відпочинку курортників. З четвертої, напільної сторони (від вул. Суховоля) мусив бути розрівняний пізніше вал і рів. У кадастрових картах, схемах і планах, які належать до XVIII – першої половини XIX ст., що зберігаються в Центральному державному історичному архіві України у Львові, цей мікротопонім позначений під назвою "Коточий замок". Річка, яка тече під містком у місці, що колись називалася "Під Матков Босков" (колись тут була скульптура Божої Матері), на старих картах позначено як Коточий потік. Цей потічок пізніше протікав поблизу джерела "Едуард" і був взятий у колектор. Тепер він проходить під цілою трускавецькою долиною і йде далі в напрямку Станилі, де уся ця каналізація впадає в річку Воротище, далі в Бистрицю і Дністер.


Дослідження місця показали, що "Коточий замок" був звичайним пізньофеодальним замочком чи просто оборонним двором пізнього середновіччя. Рештки фортифікаційних споруд Трускавця були знищені під час упорядкування парку і влаштуванні алей, які призначені для прогулянок курортників.

Як і в "Городищі", відповідь на цілий ряд здогадів можуть дати лише археологічні дослідження. Також на території цього замочка (оборонного двору) колись була церква або каплиця, тому що у верхній його частині до 1939 року було невеличке підвищення з хрестом. Такі хрести ставились переважно на тому місці, де був церковний вівтар.

Немає коментарів:

Дописати коментар