суботу, 23 травня 2009 р.

Лікувальні властивості знаменитої води Нафтуся

Всі, хто їдуть в Трускавець, - їдуть пити знамениту воду Нафтусю. Хто зрозумів смак цієї цілющої води, той знає ціну свого здоров'я.

Ще на початку XVIII століття, у зв'язку з розробкою підземних копалин в цій місцевості, поблизу Трускавця згадується про те, що в покинутих шурфах і шахтах накопичується дивовижна вода, яку селяни п'ють з лікувальною метою. Очевидно, йшлося про той тип води, джерела якої пізніше назвуть ласкавим словом "Нафтуся" (від українського слова "нафта" - нафта). У 1827 році споруджується невелике літнє приміщення на 8 ванн і заїжджий двір. З того часу Трускавець офіційно іменується курортом.

Трускавецька Нафтуся - це слабомінералізована вода (концентрація солей не більше 0,8 г/л), безбарвна, дуже прозора, холодна (+8 С - +10 С) з легким запахом сірководня і присмаком нафти. У Нафтусі присутні майже всі мікроелементи, різні гази і мікроорганізми. Це корисна флора, здатна розвиватися на хімічних компонентах Нафтусі. Складні продукти мікробної життєдіяльності додають воді лікувальні властивості. Радіонуклідів, пов'язаних з чорнобильською трагедією, у воді не знаходять. Проте природна радіоактивність є і учені вважають, що Нафтуся може розглядатися як вода метеоритного походження. Хто б міг подумати про зв'язок Нафтусі з Космосом!

Нафтуся володіє різноманітною терапевтичною дією. Низька мінералізація, наявність активних іонів і органічних компонентів сприяють швидкому і повному всмоктуванню води в кишечнику і інтенсивному виведенню нирками.

Другою, не менш важливою властивістю є протизапальна дія. Поліпшення процесів уродинаміки, зниження і припинення паталогичеськой седіментації кристалів солей, зниження кількості запальних елементів бактерій, спонтанне відходження каменів - все це обумовлює успіх курортного лікування хворих з патологією сечостатевих органів.

Окрім перерахованого, Нафтуся володіє жовчогінним, знеболюючим, дезінтоксикаціонними діями, сприяє підвищенню активності функцій деяких залоз внутрішньої секреції, виводить з організму радіонукліди, шлаки і недокисленні продукти обміну.

Останнім часом відкрито ще одна лікувальна дія Нафтусі - ксенобіотікоадаптогенне, тобто здатність організму під впливом прийнятої лікувальної води підвищувати свої захисні сили. При цьому забезпечується перетворення багатьох чужорідних речовин (ксенобіотиків) в нетоксичні з'єднання, а завдяки посиленню імунних реакцій знищуються мікроорганізми, які викликають запальний процес в організмі.

Немає коментарів:

Дописати коментар